Bakın melez olmayı ben istemedim.
Siz de melez olduğunuzu düşünerek bu satırları okuyorsanız, tavsiyem şu: Bu içeriği hemen oku!


Eğer sen de benim gibi kurgusal karakterlere aşık olan biriysen beni çok iyi anladığını biliyorum. Percy benim ilk aşkım ve bana kitap okumayı sevdiren kişi. Peki Percy Jackson nasıl yazıldı ve bize ne anlatıyor? Bunu anlamak için önce yazarı incelememiz gerekiyor.

Rick Riordan Kimdir?

5 Haziran 1964’te Teksas’ta doğan Rick Riordan, Texas Üniversitesi’nden mezun oldu ve lise döneminde çeşitli dergiler çıkardı. Müzisyen bir annenin ve seramikçi bir babanın oğlu olan Rick Riordan, küçük yaşlardan itibaren mitoloji, bilimkurgu, fantastik ve gizem gibi konulara ilgi duymaya başladı. Orta okulda mitoloji dersleri vermeye başladı.

Melez Günlükleri” kitabındaki not sayesinde Percy’nin aslında Rick Riordan’ın oğlu Haley olduğunu öğrendik. Rick Riordan, oğluna masal olarak kendi öykülerini anlatırken, anlatacak yeni bir hikaye kalmadığında, Haley ondan yeni bir öykü yazmasını istedi. Böylece, oğlu gibi disleksi ve DEHB sıkıntısı çeken modern bir yarı tanrı olan Percy Jackson’ın hikayesi ortaya çıktı. Percy Jackson gibi oğlu Haley de bir kahraman oldu. Okuma zorluklarını yenmekle kalmadı kendi romanını bile yazmaya başladı.

Percy Jackson serisi ile Yunan Mitolojisini çocukların anlayabileceği bir dile indirgeyerek eğlenceli bir şekilde bize sunuyor. Bu sayede Hawai kıyafetleri giyen bir Dionisos veya ay yıldızlı pijama giyen bir Uranüs ile tanışabilirsiniz.

Peki Percy Jackson Kimdir?


18 Ağustos 1993 doğumlu olan Perseus Jackson (nam-ı diğer Yosun Kafa), Poseidon ve Sally Jackson’ın yarı tanrı oğulları. Tanrılar ona tanrı olmayı teklif etse de o bu teklifi geri çevirebilecek nadide bir kişiliğe sahip. 16 yaşına girdiğinden beri, yani 18 Ağustos 2009 tarihinden beri Annabeth Chase ile başlayan ilişkisi hâlâ devam ediyor.

Percy Jackson 2005 yılında hayatımıza girdi. Filmleri yapılmaya çalışılmış ancak tutmadı. Kitaptan uyarlanırken hikayelerde değişiklik olabileceğini anlıyorum ancak bu filmler kitaptan çok farklıydı. 2. filmde kitaba daha uygun gitmeye çalışsalar da ne yazık ki bu bir işe yaramadı ve “Titan’ın Laneti” çekilmedi. 2023 yılında Disney yeni Percy Jackson ve Olimposlular dizisinin ilk sezonunu yayınladı.

Percy Jackson sayesinde her geçen yıl yeni bir kitap daha ekleniyor raflarımıza. Yeni bir üçlemenin ilk kitabı daha bu yıl yayınlandı. Haydi, mavi içeceğini ve mavi jelibonlarını hazırla! Kitapları listeliyoruz.

Percy Jackson ve Olimposlular

Bu seri 5 kitaptan oluşuyor ancak seriye dahil edilmeyen bir ara kitap bulunuyor. O kitabı da dahil ettiğimizde okuma sıralamamız şöyle oluyor:
1- Şimşek Hırsızı
2- Canavarlar Denizi
3- Titan’ın Laneti
4- Labirent Savaşı
Melez Dosyaları
(ara kitap)
5- Son Olimposlu

Percy Jackson ve Olimposlular Çizgi Romanları

Olimpos Kahramanları

İşteee burada hikaye biraz değişiyor. Artık sadece Yunan mitolojisi değil, Roma mitolojisini de öğreniyoruz.

1- Kayıp Kahraman
2- Neptün’ün Oğlu
3- Athena’nın İşareti
4- Hadesin Evi
5- Olimpos’un Kanı

Yine bu seriye dahil edilmeyen ama bu seriye bağlı olan bir kitap bulunuyor. Bu kitapta iki serimizin kahramanlarını da görüyoruz.
Melez Günlükleri

Bu seriden sonra okunması gereken seriden bağımsız olan Percy Jackson kitaplarını kendim şu şekilde sıraladım:
Percy Jackson’dan Melez Kampı Gizli Belgeleri
Percy Jackson Evreninden Güneş ve Yıldız Bir Nico Di Angelo Macerası
Percy Jackson Yunan Tanrıları
Percy Jackson Yunan Kahramanları

Melez Kampı Gizli Belgeleri‘nin önce okunması gerektiğini düşünüyorum. Böylece, Melez Kampı’ndan ve kahramanlarımızdan uzaklaşmadan onların hikayelerini okumaya devam edebiliriz. Olimposun Kanı’ndan sonra Nico’nun hikayesi Güneş ve Yıldız Bir Nico di Angelo Macerası kitabıyla devam ediyor. Kitaplarda Nico’nun kendine ait bölümleri olsa da onu hiç yeterince görememiş gibi hissediyordum. Bu yüzden ona ayrı bir kitap yapılması benim çok hoşuma gitti.

Şimdiye kadar çok fazla tanrı öğrendik. Karakterleri tanıdık evet ama Yunan mitolojisindeki gerçek yerlerini tam olarak bilmiyoruz. Titanlar kim? Tanrılar dünyayı nasıl bölüştü? İnsanlar nasıl meydana geldi? Yunan Tanrıları kitabıyla Tanrıları iyice tanıdıktan sonra Yunan Kahramanları kitabıyla kahramanların hikayelerini öğrenmek çok daha kolay. Bunları en başta okumak daha iyi bir fikir gibi gelebilir ancak Percy bu kitaplarda diğer kitaplardaki karakterlere atıfda bulunuyor. O atıflar insanı oldukça duygulandırıyor. Bunu hissiyatı yakalayabilmen için iki seriyi okumuş olmanı tavsiye ederim.

Veee
Percy Jackson ve Olimposlular – Tanrıların Kadehi – Yeni Üçleme 1

Daha bu yıl satışa çıkan kitabın devam kitapları merakla bekliyoruz…