20 Mart’ın hem “Dünya Haydi Gülümse Günü” hem de “Dünya Mutluluk Günü” olduğunu kaç kişi biliyordur bu hayatta? Kutlanan bu tematik gün, hem gülümsemeyi teşvik etmeyi hem de mizahın önemini vurgulamayı amaçlar.
Peki gülümsemenin vücudumuza etkileri nelerdir?
İlk önce bu eylemin bir detoks olarakta kullanıldığını söylesem? Evet, yanlış duymadın. Hem vücuda hem de ruh sağlığına iyi gelecek bir detoks…
İş yerinde biriyle göz göze geldiğinde ufak bir gülümseme, pastaneden kendin için bir şeyler aldıktan sonra “kolay gelsin” derken gülümseme, yolda yerleri süpüren bir emekçi kardeşimiz olan temizlikçi görünce ona gülümseyerek “kolay gelsin” demek… Ne kadar güzel şeyler değil mi bunlar?
Misal, evde odanda arkadaşınla telefonda mesajlaşırken, birbirinize reels’ler gönderirken gülümseme… Ama dikkat et, ailene telefona bakarken ya da telefonda konuşurken gülerken yakalanma! 🙂 Neden diye sorma? Bence sorunun cevabını tahmin ettin.
Gelelim vücuda pozitif etkilerine…
1) Stresi azaltır; stres yönetiminden sorumlu bir hormon olan kortizol seviyesini düzenlemede oldukça etkilidir.
2) Daha iyi bir uyku düzeni sağlar; Hormonları düzenleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ‘iyi bir uykudan’ geçiyor. İyi bir uykunun yolu da gülmekten…
3) Fiziksel egzersiz türüdür; Bu pozitif eylem sadece yüz kaslarını değil, aynı zamanda diyafram, omuz ve karın kaslarını da çalıştırır. Böylece daha dinç hissedersin.
4) Olumsuz durumlarla baş etme yöntemidir; Bir psikolojik kalkan olarak düşünülebilir. Zorluklara olumlu bir bakış açısıyla yaklaşabilir ve çözüme kolayca ulaşabilirsin.
5) Özgüveni yükseltir; Topluma daha kolay adapte olabilmeyi sağlayacak o duygu… Özellikle birlikte gülebileceğiniz insanlar varsa ne kadar güzel…
Daha fazla bu tarz içerik için Psikoloji kategorimize göz atabilirsin. Ayrıca aramıza katılmak istersen Listeliyoruz Instagram adresinden bize mesaj atabilirsin❤️