Dünya Okyanus Günü kutlu olsun! Bu güzel günde okyanusun derinliklerinde yaşayan canlılarla ilgili bildiklerimizin, uzay hakkında bildiklerimizden daha az olduğunu biliyor muydun? Bunun sebebi; oksijen, ışık ve yüksek basınç gibi çeşitli etkenler neticesinde araştırma yapmanın zorlaşması. Bugüne kadar hakkında bilgi alınabilen canlılar arasından bazılarını senin için derledik. Keyifli okumalar! ?

Blobfish

Görünümüyle dikkat çeken bir balık olan blobfish, çirkin balık adıyla da anılıyor. Yaklaşık olarak yarım metre büyüyen blopfish; 4 kg ila 6 kg arasında bir ağırlığa sahip. Üstelik yüzünde bir burun olması nedeniyle insan suratına da benzetiliyor. Sen ne düşünüyorsun?

Viperfish

Engerek balığı olarak da bilinen Viperfish, derin okyanus canlısı olarak bilinir. 500 ila 1800 metre derinliklerde yaşar. Uzun sivri dişleri olan bu balığın ağzı, vücuduna göre daha büyüktür. Üstelik gövdesinin yan taraflarından ışık saçarak, avlarının dikkatini üstüne çeker.

Dragonfish

Derin okyanus canlılarından bir diğeri de Dragonfish. Bilim dünyasında Stomiidae olarak tanımlanan bu balığın en büyüğü 26 cm boyunda. Üzerinde dikenler bulunan canlı, küçük olmasına rağmen korkunç bir görünüme sahip.

Vampir Kalamar

Korkunç görüntülerin ardından biraz sevimli bir şey görmek iyi geldi değil mi? Çok derinlerde ve ılıman okyanus koşullarında yaşayan vampir kalamar, pelerin gibi derisiyle dikkat çeker. Diğer canlılardan farkı ise; dipte bulunan organizma parçacıklarını boğazına götürerek beslenir. Üstelik pek çok canlının yaşayamadığı, minimum oksijen seviyesinin bulunduğu yerlerde yaşar. Tehlike anında diğer kalamarlar gibi mürekkep bırakır. Yalnız bu kalamarın mürekkebi zehirlidir. Vampir adını ise kırmızı gözlerinden almıştır.

Dumbo Octopus

Dumbo ahtapotu olarak bilinen dumbo octopus, 3000 ila 4000 metre derinlikte yaşar. Hatta kimi zaman 9000 metrede bile görülür. Yüzdüğü zaman kolları, vücudunun arka tarafına doğru etek gibi açıldığı için şemsiye ahtapotlar grubunda yer alır. Kepçe kulakları ise file benzetilir.

Fanfin Deniz Şeytanı

Okyanusun yaklaşık 3000 metre derinliklerinde yaşayan bu canlı türü oldukça korkutucu ve garip. Erkek olanların boyu 2 cm kadarken, dişilerin boyu 40 cm’e kadar çıkabilir durumda. Üstelik erkekler yaşamlarını dişinin vücudunda parazit gibi sürdürmekte.

Mavi Halkalı Ahtapot

Dünyanın en zehirli hayvanları arasında yer alan mavi halkalı ahtapot, aynı anda 30 insan ve 10.00 fareyi öldürebilir! Pasifik Okyanusu ve Hint Okyanusu’nda bulunurlar. Üstelik zehirleri bir insanı 2 ila 3 dakika içerisinde öldürür. Maalesef bu zehrin bir panzehri de yok.

Goblin Köpekbalığı

1898 yılında keşfedilen bu köpekbalığı türü, ortalama olarak 3 metre uzunluğunda. Genellikle 1300 metre derinlikte yaşasalar da, zaman zaman 100 ila 200 metre derinliğe çıkabiliyor.

Balta Balığı

Balta balıkları, kendi ışıklarını üretebilen canlılardır. Gözleri oldukça hassastır. Çirkin balıklar arasında gösterilen balta balıkları, 200 ila 1600 metre derinliklerde yaşar.

Yazan:

Alev Ateş

Sadece 27.