Geçmişten günümüze pek çok şair ve yazar eşsiz eserleriyle günümüze damga vurmaya devam ediyor. Bu yazımızda edebiyat aşıklarına özel, mutlaka görülmesi gereken müzeleri derledik. Keyifli okumalar dileriz! ?

Sait Faik Abasıyanık Müzesi – Burgazada

Sait Faik Abasıyanık’ın anılarını daha yakından görerek onu daha iyi tanımak ister misin? Öyleyse, yolun Burgazada’ya düşerse mutlaka ziyaret etmelisin. Üstelik yazarın vasiyeti üzerine müzeyi ücretsiz olarak gezebilirsin! Müzeyi pazartesi günleri dışında 10.30 ila 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsin.

Orhan Kemal Müzesi – İstanbul / Cihangir

Orhan Kemal, Türk edebiyatının ölümsüz yazarları arasında yer alır. Bu müze içerisinde Orhan Kemal’in kitapları, fotoğrafları ve çeşitli eşyaları sergileniyor. Müzeyi pazar günleri haricinde 09.30 ila 17.45 saatleri arasında ziyaret edebilirsin.

Adam Mickiewicz Müzesi – İstanbul / Beyoğlu

Polonyalı şair Adam Mickiewicz’in bir dönem yaşadığı ve öldüğü ev, Polonya Kültür ve Sanat Bakanlığı ile işbirliği yapılarak bir müzeye dönüştürüldü. Müze içerisinde Mickiewicz’in hayatı ve eserlerine ilişkin belgeler, fotoğraflar yer alıyor. Binanın bodrum katında ise Mickiewicz’e ait sembolik bir mezar bulunuyor. Müzeyi pazartesi günleri hariç 09.00 ila 16.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsin.

Masumiyet Müzesi – İstanbul / Beyoğlu

Orhan Pamuk’un aynı isimli eserinden yola çıkarak oluşturulmuş bir müzedir Masumiyet Müzesi. Romanın kurmaca evreninden esinlenilen müze, 17 Mayıs 2014 yılında Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü de almıştır. Müzeyi pazartesi günleri hariç 10.00 ila 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsin.

Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi – İstanbul / Beyoğlu

Milli Şairimiz olarak bilinen Mehmet Akif Ersoy’un, hayatının son günlerini geçirdiği ve vefat ettiği Mısır Apartmanı’nın 4. katındaki dairesi, günümüzde Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi olarak ziyarete açıldı. Bu müzeyi her gün 09.00 ila 18.15 saatleri arasında ziyaret edebilirsin.

Aşiyan Müzesi – İstanbul / Beşiktaş

Şair Tevfik Fikret’in yaşadığı bu ev, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyaların sergilendiği müzeyi pazartesi günleri hariç 09.00 ila 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsin.

Namık Kemal Evi – Tekirdağ / Süleymanpaşa

Vatan Şairi olarak anılan Namık Kemal’in 1840 yılında doğduğu ev, 1993 yılında yeniden yaptırılarak hizmete girmiştir. Namık Kemal Evi’nin içerisinde baş odası ve yatak odasını tanıtan etnografik eşya ile süslenmiş, ayrıca Namık Kemal ve onun hakkında yazılmış eserler evde teşhir ediliyor. Müzeyi pazar günleri hariç 09.00 ila 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsin.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi – Diyarbakır / Sur

Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğup büyüdüğü ev, günümüzde müze olarak sergileniyor. Müzeyi pazartesi günleri haricinde 08.30 ila 16.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsin.

Bonus: Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar Kitabını Yazdığı Ev

İstanbul Beyoğlu’nda yer alan bu evi, istersen gidip görebilirsin ama sadede dışarıdan. :”) Ev müze halinde olmadığı için giriş yapılamıyor.

Sen hangi müzelere gittin, hangilerine gitmek istiyorsun? Eklemek istediğin müzeler var mı? Hadi yoruma!

Yazan:

Alev Ateş

Sadece 27.