Türk kahvesi bağımlıları olarak en özel günümüz kutlu olsun! diyerek söze başlayalım. Bu yazımda türk kahvesinin nasıl keşfedildiğine değineceğim. Şayet bu yazının, Türk kahvesini içmeyenleri bile ilgilendirdiğini düşünüyorum. Çünkü, Osmanlı zamanında hayatımıza dahil olan bu kahve, Türk kültürünün en önemli parçası haline geldi.

  • Türk kahvesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın tadına hayran kalmasının ardından Padişah’a sunuldu. Kahve çekirdekleri 1543 yılında İstanbul’a bizzat Vali tarafından getirildi.
  • Saray çevresinde halk tarafından içilmeye başlanan kahve, o dönemde son derece popülerlik kazanır. Öyleki tam 11 yıl içerisinde ilk kahvehane Tahtakale’de hizmet vermeye başladı.
  • Saray hanedanları ile halk tarafından oldukça sevilen kahve, zamanla özel günlerde ikram edilen içeceklerden biri olarak yerini alır. Hatta, yurt dışından gelen tüccarlar, bürokratlar ve devlet mensubu herkes Türk kahvesinden içer. 
  • Gel zaman git zaman İstanbul’da başlayan serüven, önce Osmanlı’nın her köşesine ardından tüm dünyaya yayılır. Güğüm ve fincanlarda pişirilen Türk kahvesi, pişirilme yöntemiyle ve Türk kültüründe özel gün ikram içeceği olmasıyla Türk kahvesi adıyla dünyanın dört bir yanında anılır.
  • Son olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde kahve seven toplumları yakınlaştırma amacıyla her yıl Aralık’ın 5’inde Türk kahvesi günleri düzenlenir. Bu toplantılar da zamanla dünyaya yayılarak Aralık ayının 5’i Dünya Türk Kahvesi günü olarak belirlenir.

En İyi Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle Türk kahvesinin tadı en güzel bakır cezvelerde ortaya çıkar. Burada bir anlaşalım.
  • Cezve içerisine konulan her fincan için bir fincan oda sıcaklığında içme suyu ve her fincan için bir çay kaşığı dolusu Türk kahvesi koymalısın. (şekerli içiyorsan istediğin miktarı da şimdi ekle) Su ve kahveyi iyice harmanladıktan sonra kısık ateşte yanan ocağa cezveyi koymalısın. Bu aşamadan sonra kahve hiçbir şekilde karıştırılmamalı.
  • Kısık ateşte yavaşça kaynama noktasına gelen kahvenin ortaya çıkan köpükleri fincanlara pay edilmeli. Ardından tekrar ocağa koyduğumuz kahveyi, fokurdamaya başlayınca ocaktan alınarak fincana dökelim. İşte bu kadar! 
  • Dünya Türk Kahvesi günümüz tekrar kutlu olsun! Haydi bu günü Türk kahvelerimizi yudumlayarak kutlayalım. Afiyet olsun.

Daha fazla tarif için Yemek kategorimize göz atabilirsin. Ayrıca aramıza katılmak istersen Listeliyoruz Instagram adresinden bize mesaj atabilirsin❤️