Günümüzde büyük bir diyet alışkanlığı oluşmuş durumda. Zayıflama ve toplum tarafından dayatılan ideal vücuda ulaşma arzusu gündemimizi çok meşgul eden bir konu. Gerek kendimiz gerek çevremizdeki kişiler zayıflamak için farklı yollara başvurabiliyorlar. Bunun için çokça zaman ve çaba sarf ediyorlar. Kimi aynada baktığında kendini daha güzel görmek adına, kimi sağlık adına, kimi mesleğinin koşulları altında ele alınan farklı sebepler ile zayıflama yoluna başvurabiliyor.
Diyet programları doktorlar eşliğinde bilinçli yapıldığı gibi kişinin günlük yaşam içerisinde kendine uygun düşündüğü programlar yaptığını sık sık görmekteyiz. Uzmanlar eşliğinde yapılan diyet programları hazırlanırken kilo vermek isteyen bireyin yaşantısına özenle dikkat etmektedirler. Beslenme alışkanlıklarından kronik rahatsızlıklarına kadar her detaya dikkat ederek bu listeler hazırlanmaktadır. Kişiye özel menüler hazırlanması diyetin sağlıklı bir süreç içerisinde ilerlemesine katkı sağlar.
Diyetle zayıflamanın birçok faydasından söz edebiliriz. Zayıflatmanın yanında gündelik yaşamımıza da katkı sağlar. Kısaca teknik tanımını yapmamız gerekirse, diyet, kişinin sağlığına kavuşması, formda olması için tüketmesi gereken besinlerin olduğu listeleri içeren bir program sürecidir. Belirli besinleri ağırlıklı yeme düzenine diyet adı verilebilmektedir. Diyetler, kişiye öncelikle ideal beden formu ve sağlıklı yaşam tarzı kazanma yetisi vermelidir.
Diyet kişinin sosyal yaşantısına uygun olarak hazırlanırsa hayatta aldığı tadı da aynı süreçte bozmadan devam etmesini sağlar. Gündelik yaşamına kolayca adapte edebileceği menüler diyeti uygulayan kişinin motivasyonunu yüksek tutmasına katkı sağlar. Listedeki yiyeceklerin pratik ve daha ulaşılabilir olması kişi için diyeti kolaylaştırır. Farklı türde besin çeşitlerinin bulunması da diyeti daha istikrarlı kılar.
Diyet uygulanırken yapılan bir hata da hazırlanan listeye uymamak, öğün atlamak. Bu gibi göz ardı durumlar diyetin sağlıklı işlememesine ve verimin azalmasına sebep olmaktadır. Düzenli bir hayat tarzı içerisinde oturtulan program aynı düzen içerisinde devam ettirilmelidir. Bu diyetin faydasını yeterli ve sağlıklı bir şekilde görmeni sağlar.
Sağlıklı diyet için dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise şunlardır :
-Sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin. Diyetten önce değerlerinize baktırın.
-Kahvaltı öğününüzü atlamayın.
-Karbonhidrat tüketimine dikkat edin. Yeterli miktarda aldığınızdan emin olun.
-Su içmeyi ihmal etmeyin. Unutmamak adına görebileceğiniz yerlere notlar asabilirsiniz.
-Egzersiz ve hareket çok önemlidir. Fırsat bulduğunuzda yürüyüşlere çıkın, sporunuzu ihmal etmeyin.
-Kendinize ideal bir hedef koyun. Hedefinizi düşünerek bu doğrultuda hareket edin.
-Öğünlerinizi eksik tutup atlamamaya özen gösterin. Listenizi düzenli tutun.
-Yağı hayatınızdan tamamen çıkarmak zorunda değilsiniz. Az miktarda tüketmek dengelenmenizi sağlayacaktır.
-Şeker ve tuz tüketimine sağlınız ve diyetinizin verimli uygulanması açısından özel olarak dikkat edin.
-Yemek saatlerinize dikkat edin ve bir düzen içinde ilerleyin.
-Akşam 20:00 ‘den sonra bir şey yiyip içmemeye dikkat edin.
-Uykunuzu iyi alıp dinç olmaya özen gösterin. Metabolizma dengeniz için bu önemlidir.
Sağlığınız ve ideal mutluluğunuz görünüşünüz ve kilonuzdan daha önemlidir. Sevgiyle kalın.