2024 yılında gökyüzünde bizi büyüleyecek pek çok olaya şahitlik edeceğimizi söylesek? Üstelik milyonlarca insanı etkisi altına alacak bu olaylar, gökyüzü tutkunları için de unutulmaz anlar sunacak! Bu yıl içerisinde bize eşlik edecek birbirinden güzel olayları senin için derledik ⭐️💫

18 Ocak: Ay ve Jüpiterin Kavuşması

Yeni yılın 18. gününde, gökyüzü tutkunları için heyecan verici bir olay yaşanacak! Ne mi? Ay ve Jüpiter kavuşumu! Güneş sisteminin en büyük gezegeni olarak bilinen Jüpiter, akşam erken saatlerde yarım Ay’ın yanında kendini gösterecek. Bu tarihi kaçırırsan da üzülme çünkü Jüpiter ve Ay; 14 Şubat, 13 Mart ve 10 Nisan’da tekrar kavuşacak!

12 Nisan: 12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızının Geçişi

12P/Pons-Brooks adındaki dev kuyruklu yıldız, 12 Nisan tarihinde dünyanın yakınından geçecek. Everest Dağı’nın tam üç katı büyüklüğünde olan kuyruklu yıldız, 2023 yılında birden fazla patlama yaratmasıyla da dikkat çekmişti. Ayrıca 12 Nisan tarihinde, Jüpiter’in yanından geçecek ve ardından 21 Nisan tarihinde Güneş’e en yakın noktasına ulaşacak. Yani bu da demek ki, parlaklık zirvesine çıkarak gözlemlenmesi için harika bir fırsatımız olacak.

4 Mayıs: Eta Aquarid Meteor Yağmuru

Eta Aquarid meteor yağmuru 2024’ün mayıs ayında bizleri karşılıyor! 4 Mayıs tarihinde şafak öncesi saatlerinde yükselmeden bu yağmurun gözlemlenmesi bekleniyor.

12-13 Ağustos: Perseid Meteor Yağmuru

Perseid meteor yağmuru 12 ve 13 Ağustos tarihlerinde izlenecek. Meteorlar, kuzey yarım kürede yer alan gözlemciler için Kahraman Takımyıldızı’ndan yayılıyor gibi görünecekmiş.

17 Eylül: Satürn ve Ayın Buluşması

17 Eylül tarihinde Ay ve Satürn, 2024 yılının son dört ayı gökyüzü hizalanması serisi ile başlayacak. Muhteşem birleşme, çıplak gözle görülebilen büyüleyici bir manzara sunacak. Üstelik 14-15 Ekim, 11 Kasım ve 8 Aralık tarihlerinde de bu gösteri tekrarlanacak.

2 Ekim: Güneş Tutulması

2024 yılında batı yarım küre Güneş tutulması deneyimine hazır olacak. Güneş tutulması, Pasifik Okyanusu’ndan geçecek ve karadan görülebilme şansı yalnızca birkaç konumla sınırlı olacak. Yerel saatle 14.07’de, Paskalya Adası’nda net bir şekilde gözlemlenecek. Bu güneş tutulması, tam tamına 6 dakika 23 saniye sürecek.

12 Ekim: C/2023 A3 Kuyruklu Yıldızının Geçişi

12 Ekim akşamı gökyüzünde görülebilecek C/2023 A3 Kuyruklu Yıldızının yörüngesi, 80.000 yıllık bir aradan sonra ilk kez hem Güneş’e hem de Dünya’ya yaklaşacak biçimde olacak! Gökbilimciler, yıldızın parlaklaşma ihtimalinin yüksek olduğunu ve çıplak gözle görülebileceğini öngörüyor.

4 Aralık: Venüs ve Ayın Kucaklaşması

2024 yılının son günlerine doğru geldiğimizde gökyüzü bir kez daha unutmaz bir doğa olayına sahne olacak. 4 Aralık tarihinde havanın kararmasından hemen sonra gökyüzünü inceleyenler, Güneş’ten sonra en parlak iki gök cisminin hizalandığını görecek! Bilim insanlarına göre bu buluşma, basit teleskoplar ya da dürbünler yardımıyla çok daha net bir şekilde görülebilecek.

Daha fazla bu tarz içerik için Astroloji kategorimize göz atabilirsin. Aramıza katılmak istersen Listeliyoruz Instagram adresinden bize mesaj atabilirsin❤️

Yazan:

Alev Ateş

Sadece 27.