Mumya, sözlüğe göre: birtakım özel ilaçlarla bozulmayacak duruma getirilmiş olan ve günümüzde kazılarla ortaya çıkarılan ceset anlamına gelmektedir. Bazı mumyalar insanlar tarafından bilinçli olarak yapılsa da, doğal koşullar sebebiyle kazara oluşan mumyalar da vardır.

Peki mumyalama tekniği ne zamana dayanıyor?

Mumyalama tekniği, Eski Mısır dönemine kadar uzanmaktadır. Bulunan ilk mumya örnekleri M.Ö 15. yüzyıla ait olduğu bilinmektedir. Biz de bugün size günümüze kadar en iyi korunmuş olan mumyadan bahsedeceğiz: Lady Xin Zhui.

Lady Xin Zhui kimdir?

Lady Xin Zhui( Şin Cuiy), günümüzde daha çok Lady Dai olarak biliniyor. Han hanedanındaki önemli bir yöneticinin eşiydi. Changsha Krallığı’nda, Saray Katibi olarak çalışan eşi ise Dai Beyi ünvanına sahipti. Lady Dai henüz 50 yaşlarındayken, M.Ö 168- 165 yılları arasında bir zamanda öldüğü düşünülüyor.

Nasıl keşfedildi?

1971 yılında hava saldırısına karşı sığınak kazmaya çalışan işçiler tarafından bir mezar keşfedildi. Yer: Hunan eyaleti, Changsha kenti.

Olayın ardından, arkeologlara haber verildi ve kazı çalışmalarına başlandı. Yapılan kazılarda binden fazla eser çıkarıldı. Lady Dai‘nin mumyası da onlardan biriydi. Mezarında yemek takımları, meyve ve sebze gibi yiyeceklerin konulduğu sandıklar, güzel kumaşlar bulunuyordu. İlginç olan şey ise Lady Dai dahil mezarındaki bütün her şey oldukça iyi korunmuştu. Lady’nin saçları duruyordu, derisi yumuşaklığını korumuş, kolları ve bacakları da kolaylıkla oynatılabiliyordu. Hatta ceset o kadar iyi durumdaydı ki, otopsi yapılabildi.

Peki Lady Dai Nasıl Öldü?

Modern teknolojisi sayesinde Lady Dai’nin şifresi çözüldü. Lady’nin midesinde kavun çekirdekleri bulundu. Aynı zamanda damarları kan doluydu. İç organları bozulmadan korunmuştu. Yalnızca beyni küçülmüştü. Bilim insanları Lady’nin bazı sağlık sorunları olduğunu bulsa da, onu asıl öldürenin yüksek kalorili beslenmenin ve yetersiz hareket etmenin sonucunda oluşan bir kalp krizi olduğunu söylemiştir.

Yukarıdaki görselde Lady Dai‘nin hayattayken nasıl göründüğünü görüyoruz. Kendisi yaklaşık 1.58 boyunda ve dönemin güzel kadınlarından biri idi.

Lady Dai’nin Mezarı

Arkeologlar, mezarın tabanına ulaşmak için 4 ay uğraştı. 16 metre aşağıda devasa bir tahta sandık bulunuyordu. Sandığın içindeyse, Lady’nin diğer tarafta kullanması için yerleştirilen birçok mezar hazinesi bulunuyordu. İç içe konmuş 4 tabut, süslü kutularla doluydu mezar. Devasa sandığın çevresi ise beş ton kömürle kaplanmıştı.

Mezarın merkezinde ise Lady Dai bulunuyordu. Lady’nin diğer mumyalardan farkı vardı. O, geleneksel mumyalama tekniği ile mumyalanmamıştı. Lady Dai, çevresel faktörler sayesinde günümüze kadar bozulmadan durmuştu.

Lady Dai Nasıl Korundu?

Bu sorunun net bir cevabı yok. Yine de bilim insanlarının bu konu ile ilgili bazı tahminleri var. Örneğin; Cesede sarılı 20 kat ipek bulunması onu bakterilere karşı korumuş olabilir ya da az önce bahsettiğimiz gibi mezar 5 ton kömürle kaplı ve iç içe 4 tabutun içindeydi. Kömürün de birçok bakterileri uzak tuttuğu ve bozulmayı önlediği biliniyor.

Kaynak: National Geographic

Daha fazla bu tarz içerik için Tarih kategorimize göz atabilirsin. Aramıza katılmak istersen Listeliyoruz Instagram adresinden bize mesaj atabilirsin❤️

Yazan:

Alev Ateş

Sadece 27.