Dünya tarihindeki en eski orman dediğimizde zihnimizde canlanan yaratıcılığın kanıtı artık bulunmuş oldu. Bir çok araştırmacının eşlik ettiği dünyadaki en eski orman araştırması tescillenmiş oldu. Üstelik yalnızca en eski orman olduğuna dair bir iki kanıt değil bir kaç kanıtla birden desteklenen türde sonuçlanan bir araştırma bulgularına ulaşıldı. Birlikte bu bilgilere göz atalım :

Bilim insanları ile birlikte akademik öğretmenlerin ve üniversite araştırma öğrencilerinin de aralarında bulunduğu bir araştırma ekibi dünyadaki en eski ormanını bulduklarını kanıtlarla ortaya sundu. Bu orman İngiltere’nin Güneybatısında bulunan falezlerde ortaya çıktı. Fosilleşmiş orman adlandırması da uygun bulundu. Bu orman tam konum olarak Somerset bölgesinde bulunan Minehead etrafındaki kumtaşından oluşan yüksek rakımlı falezlerde keşfedildi.

Ağaçlardan yola çıkılarak yapılan araştırma Kalamopiton olarak bilinen ağaçların palmiye ağaçlarını andırdığına işaret ediyor. Şu anda yer alan ağaçların heykeli görüntüsünde prototipi olarak tanımlanan ağaçların uzunluğu 2 ila 4 uzunluğu arasında değişmekte.

Bu araştırma sonucunda ağaçlar dışında bitki fosillerini, onlardan geriye kalabilen ve halen gelişmeye çalışan kalıntılarını, yerinde kalmamış olan ağaç gövdesi fosilleri ve kök izleri bulundu. Bulunan bu fosiller doğa ile nasıl denge ve uyum içinde hareket edildiği, çevreyi nasıl bir şekle büründürdüğü ile nehir yatakları ve kıyı şeritlerini yüzyıllarca süregelen tarihler boyunca nasıl dengede tuttukları da bir sanat eseri işlemesi niteliğinde.

Araştırma sonucu bu ünvana daha önce sahip olmuş olan ABD’deki ormandan daha eski zamanlara ait bir orman olduğu vurgulandı. Fosiller tam olarak hesaplanmaya çalışıldığında yaşamın karaya doğru genişlediği 419 ila 358 milyon yıl önceki Devoniyen dönemine ait.

Bir de konuyu araştırmacıların ağzından dinleyelim.

İşte o yorumlar

Araştırmanın sonucu yazarlarından Cambridge Üniversitesi Dünya Bilimleri Fakültesinden Profesör Neil Davies :

  • “Bu oldukça garip bir ormandı. Bugün gördüklerimiz gibi değildi. Ağaçların altında yerde ormanaltı bitkiler yoktu ve çim henüz görünmemişti. Ancak bu yoğun ağaçlardan düşen çok fazla ince dal vardı ve çevre üzerinde büyük bir etkisi oldu.”
  • Doktor Kendrick ise özellikle ağaçların günümüzde bildiklerimizden farklı olduğunu, günümüzdeki ağaçlardan en yakın olanının Avustralya ve Güney Asya adalarına özgü bir tür eğrelti ağacı olan Dickonia Antarctica olduğunu belirtti.

Araştırmanın yazarları arasında bulunan Cardiff Üniversitesi Dünya ve Çevre Bilimleri Fakültesinden doktor Christopher Berry :

  •  “Dünya genelinde 30 yıldır bu tür ağaçları araştırdığımdan, ağaç gövdelerinin fotoğraflarını ilk gördüğümde ne olduklarını anladım. Evime bu kadar yakın bir yerde görmek harikaydı. Ama en önemli bulguları, ilk kez bu ağaçları büyüdükleri yerlerde görmek verdi.’
  • Doğal Tarih Müzesinde bitki fosilleri konusunda uzman olan doktor Paul Kendrick o dönem ağaçların nasıl birlikte büyüdüğüne dair ipuçlarının çok önemli olduğunu vurguladı.

Araştırmacılar ve bilim insanları keşfedilen bu en eski olduğu belirtilen ve fosilleşmiş orman hakkında evrimin henüz keşfedilmeyen sırlarını bulmada yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Keyifle okumanız dileğiyle… ❤️