Neşeli bir ruh halinin en büyük göstergesi olan gülmenin pek çok faydası olduğunu biliyor muydun? Gülmek elbette bulaşıcı bir eylemdir ve ruha iyi gelir. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminden kan şekerine kadar pek çok fizyolojik duruma da olumlu katkı sağladığı araştırmalar sonucu ortaya konulmuş durumda.

Hayatın yoğun karmaşası ve stresi içinde bazen gülmeyi unutuyoruz. Bu yazımızla sana gülmeyi hatırlatmayı diliyoruz. Hadi gülmenin çeşitli faydalarına birlikte göz atalım! 💖

Yaratıcılığı Artırır

Gülme eylemi, beyindeki yaratıcı bölümün daha fazla çalışmasına katkı sağlar. Bu sayede sanatsal üretim de bu durumdan pozitif bir şekilde etkilenir. Hatta yaratıcı çalışmalarda yüksek sesle gülme egzersizleri tavsiye edilir. Yani ilhamını kaybettiğini düşünüyorsan bol bol kahkaha atmayı dene! 🙂

İnsan İlişkilerini Güçlendirir

İnsanların iletişimde olduğu bir ortamda gülümsemek pozitif bir etki yaratır. Bu durum da orada bulunan kişilerin daha rahat hissetmesini sağlayarak olumlu ilişkiler oluşturulmasına katkı sağlar.

İyi Bir Uyku İçin Dosttur

Gülmek, kasların gevşetmesi sağlar. Ayrıca vücudun daha fazla melatonin üretmesine yardımcı olarak rahat bir uyku çekmeye oldukça önemli bir katkı sağlar.

Stresi ve Kaygıyı Azaltır

Gülmek, stres hormonların azalmasını ve kasların gevşemesini sağlar. Bu sayede kişi daha sakin ve rahat hissedeceği için olaylara karşı olumlu bir bakış açısı kazanır. Bu durum da kaygılarında azalmasına yardımcı olur.

Kan Şekerini Düşürür

Diyabet için en etkili tedavilerden biri gülmektir! Peki bu nasıl mı kanıtlandı? 2012 yılında diyabeti olan 19 kişi üzerinde bir çalışma yapıldı. Bu kişilere ilk gün yemek sonrası komedi filmi izletildi. İkinci gün ise yine yemek sonrası sıkıcı bir seminer sunuldu. İki günün kan şekeri ölçüldükten sonra komedi filmi sonuçları seminerdekinden daha düşük olarak çıktı.

Kalp Hastalıkları Riskini Azaltır

Kanada ve Amerika’da yapılan araştırmalarda, aynı yaş grubundaki kalp hastası olan ve olmayan kişiler arasında bir değerlendirme yapıldı. Kalp hastası olmayanların daha fazla güldüklerini, kalp hastası olanların ise olmayanlara göre %40 oranında daha az güldükleri sonucuna varıldı.

Akciğerleri Temizler

Gülme eylemi esnasında akciğerler açılır ve daha fazla oksijen solunması sağlanır. Gülerken dışarıya daha uzun süre nefes atıldığı için kirli hava atılırken kan dolaşımına yüksek miktarda oksijen girer. Bu sayede akciğerler temizlenir.

Kan Akışını Düzenler

Yapılan araştırmalara göre gülmenin, damarların iç zarlarının genişlemesine katkıda bulunduğu keşfedildi. Bu sayede kan akışının daha rahat bir hale gelmesini sağladığı öğrenildi. Bir başka araştırmada ise bir gruba komedi filmi, bir gruba da dram türündeki bir film izletildi. Sonuçlarda komedi izleyen kişilerin damarları rahat bir şekilde daralıp genişlerken, dram izleyenlerin damarlarındaki daralmanın arttığı gözlemlendi.

Bağışıklık Sistemini Destekler

Özellikle kahkaha ile gülme esnasında vücut hormonları kontrol atında tutulur. Bu sayede NK hücreleri, lenfositler, T hücreleri, B hücreleri gibi bağışıklık sistemi elemanlarının doğru biçimde işlev göstermesi sağlanır. Böylece pozitif olan ve bil bol gülen kişilerin bağışıklık sistemi daha çok desteklenir.

Kas Gerginliğini Azaltır

Gülmek, vücuttaki kasların gevşemesine yardımcı olur. Özellikle; yüz, boyun, karın ve omuzda bulunan kaslar üzerinde oldukça etkilidir. Kişinin içinden geldiği gibi doğal bir gülme refleksinde kasılma etkisi sağlar ve kaslardaki gerginliği rahatlatır. Ayrıca bir nefes egzersizi görevi üstlenerek nefes alıp vermeyi de düzenler.

Ömrü Uzatır

Gülmek, bu kadar olumlu etki sunarken ömre katkısı olmaması elbette imkansız. 20 yıllık bir çalışma sonucuna göre, sık gülen kişilerin diğer kişilere oranla 7,8 yıl daha uzun bir yaşam sürdüğü sonucuna varıldı.

Yazan:

Alev Ateş

Sadece 27.