Lise yıllarının mayıs – haziran aylarını hatırlıyor musun? Sınavlar bitmiş, tüm notlar sistene girilmiş ve tatile hazırlık yaptığın o dönemi… Devamsızlık hakkı olmayanların mecburen geldiği, hakkı olanların ise keyfine okula geldikleri dönem ve o dönemde muhakkak tek bir kişinin filmi açılırdı. Kim olduğunu bence tahmin ediyorsun. Hint Sineması’nın usta yönetmen ve aktörü Aamir Khan’ı yakından tanımaya ve sırasıyla hayatına ve izlenmesi gereken 10 filme hazır mısın?

Tam ismi Aamir Hussain Khan olan usta oyuncu 14 Mart 1965 tarihinde Mumbai’de dünyaya gelmiştir. Amcası Nassir Hussain başta olmak üzere, sinema alanında boy gösteren bir aileye doğan Aamir’in başka bir mesleğe yönelmesi beklenemezdi elbette. Eğitim hayatına J.B. Petit Okul’unda başlayan Aamir, St. Anne Lisesi’nde eğitim görmüş ve Mumbai’s Narsee Monjee Koleji’nde lise hayatını noktalamıştır. Aamir ilk evliliğini ise 1986 yılında yapmış, bu evliliğinden “Junaid” ve “Ira” isminde iki çocuğu olmuştur. 2002 yılında boşandıktan sonra, 2005 yılında tekrar dünya evine giren Aamir’in bu evliliğinden ise “Azad” isminde bir çocuğu olmuştur.

Sinema kariyerine başlangıcı tam 8 yaşında bir müzikal filmiyle olmuştur. Amcasının yönettiği bir müzikal filmi olan “Yaadon Ki Baaraat” ile erken yaşta bu sektöre giriş yapmış ve ilk uzun metrajlı filmi “Holi” ve “Qayamat Se Qayamat Tak (Kıyametten Kıyamete)” ile başarılı olacağının sinyallerini vermiştir. Korku temalı filmi olan “Raakh” taki rolüyle ise “Ulusal Film Ödülleri Jüri Ödülü” ne layık görülmüştür. 1990’lı yıllara geldiğimizde, romantik/dram temalı filmi “Raja Hindustani” ve Filmfare Ödülleri’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazandıran “Sarfarosh” filmiyle Hint Sineması’nın öncüsü olacağını ve amcasının bıraktığı mirası devam ettireceğini kanıtlamıştır.

Bu resimdeki filmi izleyenler, yediği ters köşede ne hissetti?

2001 yılında kendi film yapım şirketini kurduktan sonra, ilk filmi olan “Lagaan” ile dikkatlerini üzerine tekrardan çeken ve ödüller kazanan Aamir, 2006 yılında yayınlanan filmleri “Faana (Kayboluş)” ve “Rang De Basanti (Onu Sarıya Boya)” ile büyük beğeni toplamıştır. 2007 yılına gelindiğinde ise, yönetmenliği yaptığı ve oynadığı bir film vardı ki… Final sahnesinin etkisi uzun süre devam etmişti. “Taare Zameen Par (Her Çocuk Özeldir)” filmi ile “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerini kazanmıştır.

2008 yapımı aksiyon ve dram temalarına sahip filmi “Ghajini” ise en büyük ticari başarısı olmuştur. 2009 yapımı “3 Idiots (3 Aptal)”, 2013 yapımı “Dhoom 3” ve 2014 yapımı “PK” ile Bollywood tarihinde artık zirvenin sahibi konumuna gelmiştir. 2016 yılında başarılarına “Dangal” filmini ekledikten sonra, 2017 yapımı “Secret Superstars” ve 2018 yapımı “Thugs of Hindostan” ile büyük beğeni toplamayı başarmıştır.

İzlenmesi gereken film listesine hazır mısın?

  • Dhoom 3: Polisiye temalı bu film, benim 12. sınıfın son günlerinde, liseye veda etmeden izlediğim için daima aklımın köşesinde özel bir yere sahiptir. Babasıyla birlikte sirk gösterilerine çıkan Sahir’in intikam almak için, bankacılara savaş açtığı filmi şiddetle tavsiye ediyorum.
  • Faana: Türkçe’de “Kayboluş, Feda Etmek, Yok Oluş” anlamına gelen ödüllü dram filmini izledin mi? İzlemediysen işten ya da okuldan çıktıktan sonra, yatağına/koltuğuna uzanıp izliyorsun. Yanında “peçete” bulundurmayı unutma!
  • Dangal: Güreş kariyeri başarılar dolu bir babanın, erkek çocuğu istemesine rağmen hiç olmaması ve kızlarının birinde o potansiyeli görmesi sebebiyle, tıpkı bir “erkek” gibi onu müsabakalara hazırlamasını izlemek istemez misin? Filmde Hint milli güreşçiler Geeta Phogat ve Babita Kumari’nin gerçek öyküleri anlatılıyor.

Ayrıca Aamir Khan filme hazırlanmak için, yaklaşık 35 – 40 kilo almıştır.

  • PK: İşlenmesi cesaret gerektiren bir konuya parmak basan filmdir. “Din Sömürgeciliği” adı altında, yapılan saçmalıkları anlatan hiciv temalı filmi izleyin, izlettirin.
  • 3 Idiots (3 Aptal): Hindistan’ın iyi mühendislik okuluna başlayan 3 öğrencinin hayatını anlatırken, aynı zamanda da eğitim sistemini eleştiren bir filmdir kendisi.
  • Ghajini: Dünyaca ünlü bir mobil hat operatör şirketinin sahibi rolünde gördüğümüz Aamir Khan’ın bu film için kilo verdiğini biliyor muydun? Bir şirket sahibi ve mutlu bir ilişkisi varken, yaşadığı saldırı sonucu hafızasını 15 dakikada bir kaybeden birine dönüşmüştür. Ama öldürülen kız arkadaşının intikamını almaya kararlıdır.
  • Taare Zameen Par (Her Çocuk Özeldir): Harfleri ve sayıları algılama problemi yaşayan çocuğun yatılı okula gönderilmesiyle, yolu hayatını kökten değiştirecek bir resim öğretmeniyle kesişir. Ailelerin izlemesi gereken bir filmdir.
  • Lagaan: İngiliz sömürgesi altında yaşamak zorunda kalan insanların mücadelesini anlatan film… Kurtuluş mücadelesi ise “Kriket” oyunundan geçiyor.
  • Taalash: İç karartıcı bir geçmişle uğraşan Müfettiş Surjan Shekhawat, yüksek profilli bir cinayet davasını araştırırken bir yandan da ufalanmakta olan evliliğini kurtarmak zorundadır.
  • Rang De Basanti (Onu Sarıya Boya): İngiliz bir araştırmacı, dedesinin yazdığı günlüklerden yola çıkarak Hindistan’a gidip, onların bağımsızlık mücadelesiyle ilgili bir belgesel çekmek ister. Oysa gençlerin hepsi yozlaşmış bir şekilde Batı kültürünün taklitçileri haline gelmiştir…  
  • Ghulam: Mumbai’nin fakir bir mahallesinde yaşayan ve yerel bir suç lordunun koruması olan Siddharth Marathe adlı bir genç adamın hikayesini anlatıyor. Siddharth, mahallesindeki insanların güvenliği ve refahı için çalışsa da, suç dünyasının içinde yer almanın zorluklarıyla karşı karşıya kalır. “Herkes akıntıyla yüzebilir ama sadece gerçek bir kahraman akıntıya karşı gelebilir.”
  • The Rising: Ballad Of Mangal Pandey: Gerçek bir hikayeden uyarlanan film, Hindistan’da İngilizlere karşı ayaklanmanın başlangıcını ve ilk ölen direnişçinin hayatını anlatıyor.

Daha fazla bu tarz içerik için Film kategorimize göz atabilirsin. Ayrıca aramıza katılmak istersen Listeliyoruz Instagram adresinden bize mesaj atabilirsin❤️