Herkese merhaba! Belki de çoğumuzun en az bir kez hayatına giren insan tiplerinden biri, Narsistlerdir. Farkına varana kadar, bizi dibe çekmek için uğraşırlar ama farkına vardığımız anda, gözümüz açılmıştır.

Narsizm Nereden Gelir?

Narsist sözcüğünün kökeni Yunan mitolojisine kadar uzanır. Narcissus, kendisini o kadar çok beğenmektedir ki; bir gün bir su birikintisindeki yansımasına bakarken kendisine olan hayranlığından eriyerek yok olur. Narcissus’un yok olduğu yerde Latince adı “Narcissus” olan bir nergis çiçeği belirir. 

Peki Narsist Tam Anlamıyla Ne Demek?

Narsisizm alanındaki çalışmalarıyla öne çıkan kişi ABD’li psikolog W. Keith Campbell’dir. Kişi, sürekli olarak kendini beğenmiş ve kibirli davranışlar sergiler. Karşısındakinin duygularını asla umursamaz. En çok yapmayı sevdiği şey de manipülasyon oyunudur. En tehlikelisi…

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsist kişilik bozukluğu, kişinin kendinden başka kimseyi düşünmediği, herkese yukarıdan bakarak küçümsediği bir bozukluktur. Bu özellikler, hastalığın başlangıç aşamasında ara sıra ortaya çıkarken, ilerleyen süreçlerde insanı ele geçirmiş durumdadır.

Narsist kişiliklerin özellikleri; hayatın her alanında ortaya çıkar ve hem kendi hayatını hem de karşısındakinin hayatını etkileyecek durumdadır.

Peki Belirtileri Nelerdir? İlk Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Pek çok kişilik bozukluğunda olduğu gibi; ya çocukluk dönemi ya da yetişkinlik dönemi diyebilirim. Semptomların şiddeti değişkenlik gösterebilir.

Herkesten daha üstün olduğunu düşünürler.

Devamlı olarak ilgi beklerler.

Empati göstermezler.

İstediği her şeye sahip olma hakkının olduğuna inanırlar.

Kibirli tavırlar sergilerler.

Çevresindeki insanları kullanırlar.

Kimseye söz hakkı tanımazlar.

Eleştiri kabul etmezler.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Tam olarak neyin sebep olduğu, tam olarak belirlenememiştir. Yaşadığı hayatın yanı sıra, genetik faktörlerin de etkilediği söylenmektedir.

Bazı Etkileyen Faktörler Şöyledir;

Çocukluk döneminde yaşanan her türlü travmatik olay (En büyük etken olabilir.)

Stresi yönetememe ve genetik yatkınlık

Narsistik Kişilik Bozukluğu Tanısı

Bir psikolog ya da psikiyatrist incelemesi ile narsist kişilik bozukluğu tanısı konabilir. Hatta bu daha üstte okuduğunuz üzere, tanısız da tüm çevreniz tarafından farkına varılabilir. Psikolog ya da psikiyatristler bunun için özel seanslar düzenleyebilir.

Yapılan görüşmelerde şu belirtiler varsa, büyük ihtimalle tedavi gerekmektedir.

Empati eksiliği

Başkalarının kendisini beğenmesine ihtiyaç duyması,

Kendini çok önemseme,

Yüksek kibir,

İnsanları kullanması (Özellikle kişisel amaçları için)

Narsistik Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Narsist kişilik bozukluğu yaşayan kişiler, genelde bu sorunu farkına varamayacak kadar körlerdir, ve bazıları da etrafında olan insanın o şekilde olamayacak kadar kör olabilir.

İlk tedavi, bire bir seanslarla başlar. Yapılan görüşmelere istinaden, bir tedavi süreci belirlenir. Burada hastaya büyük bir görev düşmektedir. Hastalığı kabullenmek…

“Hastalığın ne kadar büyük olduğunu anlayıp, öyle baş edersin.”

-Editör Notu: Bu replik Testere serisinin ilk filminden yıllardır aklımda kalmış bu arada. 🙂 –

Narsisizm Türleri

Sağlıklı Narsizm: Bu narsizm türü, normal bir durumdur ve hemen her insanda bulunur.

Büyüklenmeci Narsizm: Etrafındakileri nasıl etkilediklerini umursamazlar.

Savunmasız ya da Kırılgan Narsizm: Büyüklenmeci narsizmin zıttıdır. Kendilerine yapılan eleştirilere aşırı bir savunma ve tepki gösterirler. Pasif öfkeye sahiptir.

Cinsel Narsizm: Cinsel narsizm sorunu olanlar bu konudaki performanslarına karşı takıntılı insanlardır. Başkalarının, onların performansını övmelerine ihtiyaç duyar, kendilerine hayranlık duyulmasını isterler. Çevresindekileri manipüle edebilmek için cinselliği kullanırlar. 

Somatik Narsizm: Somatik narsizm, bireyin fiziksel görünüşüne ve bedenine aşırı bir önem atfettiği bir çeşit oluyor. Daha çok dış görünüşlerine aşırı derecede odaklanıyor; güzellik, gençlik ve fiziksel cazibe gibi özellikleri abartıyorlar.

Serebral Narsizm: Somatik narsisizmin zıttıdır. Kendilerini herkesten daha zeki ve üstün bir varlık görürler. Karşısındakileri daima yetersiz bulurlar.

Manevi Narsizm: Bu tür narsizme sahip olanlar, kendi inançlarını ve maneviyatlarını herkesten daha üstün ve değerli görür. Bu yanlarını ön plana çıkarır, karşılarındaki insanlara üstünlük taslayarak onları değersizleştirmeye çabalarlar.  

Kötü Niyetli Narsizm: Bu narsizm türü, en tehlikeli olandır. Narsizmin en zarar verici türüdür. Narsizm’e ek olarak; “Sadizm” de görülebilir.

Editör Notu: Yazının şu an için sonuna gelirken; kendimden bir örnek vermek istiyorum. Hayatımda öyle insanlara maalesef ki rastladım, Arkadaşlarımın uyarılarını dikkate almadım ve burnumun dikine gittim. En sonunda dersimi de aldım. Bir süre sonra da, artık tamamen hayatımda bana değer verenleri tutmaya başladım ve %1 bile verdiğim değerin karşılığını alamadığım anda hayatımdan çıkarıyorum. Ayrıca şunu da eklemek istiyorum; değer verdiğim bir dostum da bundan dolayı dersini aldı ama benden sonra. Onu defalarca uyarmama rağmen burnunun dikine gittiği için dersini aldı ve “sen haklıydın” dedi. Bunu böbürlenmek için anlatmıyorum, sadece farkındalık oluşturmak istiyorum. Hayatıma giren kişilerin şanslı olduğunu düşünüyorum, kalp kırmak nedir bilmiyorum, karşımdaki değer verdikçe ben de veriyorum. Şimdilik benden bu kadar, Perseus kaçar 🙂

Daha fazla bu tarz içerik için Psikoloji kategorimize göz atabilirsin. Ayrıca aramıza katılmak istersen Listeliyoruz Instagram adresinden bize mesaj atabilirsin❤️

Loading