Yılbaşı bilindiği üzere çoğu ülkede 1 Ocak olarak kutlanmaktadır. Yılbaşı havasının getirdiği yeni umutların kapıları yeni bir yıl ile aralanmış olur. Yılbaşı dediğimizde aklımızda havanın soğuk oluşu ile özdeşleşiriz. Kar da yağsa havanın atmosferi bizi bir yılbaşı havasına büründürmeye yeter Kış mevsiminden hoşlanmayan kimileri bile yılbaşında o beyaz kar örtüsünü görmek ister ve zevkle kabul eder.

Fakat bazı ülkeler yılbaşında soğuğun yanından bile geçmez. Bazıları sonbahar da bazıları ilk baharda bazıları yılbaşını bu mevsimler ile birlikte kutlar. Kullandıkları farklı takvim sistemlerinin getirdiği bu farklılık ülkelerin yılbaşına yüklediği anlamı değiştirebilme koşullarına sahip olsa da coşku ve umutlar aynı süreklilik ve enerji ile devam eder.

Şimdi birlikte yılbaşını farklı takvim kullanımlarına ve gelenekleri gereğince 1 Ocak olarak baz almayan bazı ülkelerin yılbaşı atmosferini hangi mevsimler ve günlerde kutladıklarına bakalım :

Çin Yeni Yılı (Çin Dahil bazı Doğu Asya ülkeleri)

Çin yeni yılı coşkuyla geçirdikleri tam 1 ay olarak kutlanır. Kış mevsimini atlamayan Çin yılbaşını 20 Ocak ve 20 Şubat olarak kutlarlar. Festivaller, danslar, kutlamalar ve birlikteliğin bol olduğu 1 ay geçirirler.

Kamboçya Yeni Yılı ( Kamboçya, Tayland, Nepal, Hindistan)

Bu tarihler 13 ve 14 Nisan olarak kutlanır. 3 gün şeklinde süren bir kutlama olur. Yerli halk bu günleri ülkelerinde geleneksel oyunlar ile ve ibadetlerini yerine getirerek aileleri ile birlikte geçirmeyi tercih ederler.

Vietnam Yeni Yılı (Vietnam)

Bu başlangıç 20 Ocak ve 20 Şubat arasındaki bir aylık süreçte kutlanır. Bu günler Vietnam’da bayram havasında oldukça popülerdir ve festivaller ile kutlanarak, eğlenerek geçirmeyi tercih ederler.

Sin Hala Yeni Yılı (Sri Lanka)

13 ve 14 Nisan tarihlerini işaret eden zamana denk gelir. Sakince kendi ülkelerinde aileleri ve sevdikleri ile kutlamayı tercih ederler.

Sırp Yeni Yılı (Sırbistan, Kosova, Bosna – Hersek, Karadağ, Hırvatistan)

Eski yeni yıl olarak 14 Ocak’ta yılın ilk günü olarak kutlanırdı. Jülyen takvimi baz alınırdı. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilen tarihler bilinir. Kilisenin havai fişek gösterileri, canlı müzikler eşliğinde bir arada kutlanan bir bayram olarak kabul edilir.

Kelt Yeni Yılı (İrlanda ve İskoçya – bazı bölgeler)

Bir festivalin ayağı olarak 31 Ekim 1 Kasım olarak baz alınan tarihlerde kutlanır. Modern ‘Cadılar Bayramı’ olarak da varlığını sürdürmektedir. Eğlenceli geçirmeyi severler.

Yılbaşı coşkusu her yerde aynı coşkuyu vermeye devam edecek. Mutluğunuz ve coşkunuz yeni yılda da hiç azalmasın diliyoruz ❤️

Loading