Sayın okurlar,

Bugün 11 Aralık 2023… Adile Naşit’in ölüm yıldönümünde onu saygıyla ve sevgiyle anmak için, hayatını ve oynadığı rolleri siz değerli okurlara aktarmaya çalışacağım.

Asıl adı Adela Özcan olarak geçen Adile Naşit, 17 Haziran 1930 yılında İstanbul’da doğmuştur. Annesi bir tiyatro oyuncusu olan Amelya Hanım, babası “Komik-i Şehir” unvanlı Naşit Özcan, dedesi ise Yorgo Efendi’dir. Adile Naşit, “İbiş” karakterinin yaratıcısı olan babasının izinden gitmiş ve tiyatroya gönül vermiştir. Türk Sinema Tarihi’ne adını altın harflerle yazdırmış ve neşeli tavırlarıyla, gülüşüyle, yer aldığı her yapımda enerji kaynağı olmuştur.

1937 yılında Hayriye Lisesi İlkokulu’yla birlikte eğitim hayatına başlayan Adile Naşit, 1938 Kasım Ayı’nda babasının Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümüyle birlikte üzüntüden hasta olması nedeniyle, kendisi de hasta oldu. Ve bu olaydan 10 yıl sonra 1947 yılında tiyatro ve sinema ile tanışmıştır. Sinema alanındaki ilk deneyimini 1947 yapımı “Yara” filmiyle yapmıştır.

Tiyatro hayatına çocuk hayatıyla başlayan Adile Naşit, “Herşeyden Biraz” oyunuyla İstanbul Turnesi’ne çıkmış ve kendini kanıtlamayı başarmıştır. Daha sonra Muammer Karaca’nın (Türk tiyatrosunun unutulmaz oyunlarından Cibali Karakolu’nun yazarı) tiyatrosuna girmiştir. Aziz Basmacı ve (1954 yapımı Dümbüllü Tarzan, 1970 yapımı Arım, Balım, Peteğim filmlerinde yer alan oyuncu) Vahi Öz (Turist Ömer filmlerinde yer alan oyuncu) ile birlikte 1948 ve 1951 yılları arasında çalışmıştır.

1948 yılında “Lüküs Hayat” filmiyle sinema oyunculuğuna başlayan Adile Naşit, 1950 yılında kendisi gibi tiyatrocu olan Ziya Keskiner (1950 yapımı İstanbul Geceleri, 1952 yapımı Bu Kız Böyle Düştü, 1960 yapımı Cumba Yıldızları filmlerinde yer alan oyuncu) ile evlenmiştir. Ve bu evlilikten doğan çocukları olan “Ahmet” 1952 yılında dünyaya gelmiştir, fakat doğuştan gelen “kalbindeki delik” sebebiyle hayata 16 yaşında bir gençken erken gözlerini yummuştur. Bunun üzerine Adile Naşit “O yaşasa, beni mutlu görmek isterdi.” düşüncesiyle, kendini tamamen tiyatro ve sinemaya vermiştir.

Özellikle 1970 yılından sonra oynadığı, “Salak Milyoner, Mavi Boncuk, Ah Nerede, Şaşkın Damat, Neşeli Günler, Hababam Sınıfı Serisi, Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Şaban Oğlu Şaban, Kibar Feyzo…” ve hepsini yazmaya başlayacak olsam, sayfaların yetmeyeceği bir kariyere sahip olan Adile Naşit, Hababam Sınıfı’nda yaramaz öğrencilerin Hafize Ana’sı, aile temalı filmlerinde ise çocukları için her şeyi göze alabilecek anne karakterleriyle hafızalarda yer edinmiştir.

Ölümünün 46. Yılında kendisini saygı ve sevgiyle anıyoruz… ?️

İyi ki varsın Hababam Sınıfı’nın Adile Ana’sı,

İyi ki varsın Milyarder’in Boncuk Sultan’ı,

İyi ki varsın Aile Şerefi’nin Emine’si,

İyi ki varsın Tosun Paşa’nın Tellioğlu Adile’si

Münir Özkul’un Mahmut Hocası’na,

Halit Akçatepe’nin Güdük Necmisi’ne,

Tarık Akan’ın Damat Ferit’ine,

Kemal Sunal’ın İnek Şaban’ına sevgilerimizi ilet…

Senin ve değerli tüm Yeşilçam sanatçılarının eserleri biz gençlere emanet, gözün arkada kalmasın…

Son olarak Adile Naşit’in oynadığı rollerden kısa kısa kesitleri paylaşacağım…

Loading