Regl dönemi her kadının başa çıkması gereken bir süreç olarak bilinir. Ağrı ve sancıların yanı sıra gerginlikler, şişkinlikler ve ödemler de bir araya toplanır. Regl iken spor yapmak, bu durumlar üzerinde hafifletici bir etki oluşturur. Regl döneminde meydana gelen problemlerle en iyi baş etme yöntemi bu nedenle spor olarak bilinir. Peki, regl döneminde hangi sporlar yapılır? Konu hakkında bilmen gerekenler yazımızın devamında yer alıyor. Keyifli okumalar!

Regl Döneminde Spor Yapılır Mı?

Regl döneminde spor yapmak sanıldığı gibi zararlı değil. Günümüzde yapılan pek çok araştırmaya göre regl döneminde yapılan egzersizler, kadınların daha iyi hissetmesine yardımcı oluyor. Üstelik regl döneminde spor yapmak ağrıları da ciddi anlamda azaltıyor. Yine regl döneminde spor yaparken dikkat etmen gereken unsurlar bulunuyor. Bu dönemde yapacağın egzersiz ya da sporun süresi ve şiddeti oldukça önem kazanıyor.

Regl Döneminde Hangi Sporlar Yapılabilir?

Regl döneminde spor yaparken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor. Bu unsurlara dikkate alarak daha rahat spor yapabilirsin. İşte regl döneminde spor yaparken dikkat etmen gerekenler:

  • Ağır antrenmanlar yapıyorsan, regl döngünün durumuna uygun olarak son günlerde yapmaya özen göstermelisin.
  • Regl döneminde daha hafif sporlara yönelmelisin.
  • Regl ilk günü spor yapmak için ağır antrenmanlardan uzak durmalısın.

Regl döneminde spor yapmak, endorfin hormonunu artırıyor. Bu nedenle vücudu zorlamadan yapacağın egzersizler rahim kasılmalarını da rahatlatıyor. Ayrıca düzenli olarak spor yapmak, regl döneminde vücudun topladığı ödemin kolaylıkla atılmasını sağlıyor. Regl dönemi içerisinde oluşan karın şişkinliğini en aza indirmek için egzersizlerin yanı sıra beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Regl iken yapabileceğin spor önerilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Yoga:

Evde kalmak istiyorsan, yoga yaparak vücudunu esnetebilirsin. Yoga, regl döneminde en sık tavsiye edilen egzersizler arasında yer alıyor. Nefes alışı düzenleyen yoga, denge duygusunun da geliştirilmesini sağlıyor. Ayrıca regl döneminden kaynaklanan kronik ağrıları, stres ve anksiyeteyi de azaltır.

Dans Etmek

Harekete ihtiyacın olduğu zamanlarda hem egzersiz yapmak hem de eğlenmek için dans edebilirsin. Dans etmek, regl döneminde en rahatlatıcı egzersizlerden biri olarak biliniyor. Kasları kuvvetlendiren ve zihni rahatlatan bu egzersiz, kan akışını da düzenliyor.

Pilates

Açma ve germe desteği ile yapılan pilates, regl döneminde ağrıların azalmasına yardımcı oluyor. Kasları ve eklemleri esneterek vücuttaki kan dolaşımını önemli derecede etkiliyor.

Kardiyo

Koşu ve bisiklet gibi kardiyo hareketleri, kan akışını düzenliyor. Bunların yanı sıra kardiyo hareketleri vücuda enerji depolamaya da yardımcı oluyor. Regl döneminde kardiyo hareketleri çalışacaksanız, yüksek tempolu hareketlerden hafif tempolu hareketlere geçiş sağlayabilirsin.

Yazan:

Alev Ateş

Sadece 27.